Hoofdstukken
- Introductie
- Hoe werkt het huidige geldstelsel/economie.
- Tekortkomingen van de huidige economie.
- Economische ineenstorting van de huidige schulden economie.
- Wat zijn oplossingen voor de huidige en toekomstige problemen.
Introductie
Doel van deze informatie is, op een toegankelijke wijze informatie over de economie en ons geld aan u beschikbaar te stellen, zodat u nu en in de toekomst de voor u juiste keuzes kunt maken.
In een maatschappij maken wij gebruik van economische waarden die wij op basis van vertrouwen met elkaar uitwisselen.
Wat zijn die economische basis waarden dan?
- Arbeid, de belangrijkste waarde die een mens,in een waarde maatschappij, economisch vertegenwoordigd.
- Grondstoffen, omdat zij als basis in alle producten zijn opgenomen dan wel dat zij zelf het product zijn.
Eigenlijk draait onze economische wereld op deze twee waarden.
De maatschappij kent meer waarden dan bovengenoemde twee, daarbij kan je denken aan moraal, ethiek, geloof, etc. Die beïnvloeden de economie wel maar zijn niet van invloed op de waarde van producten.
Producten zijn een samenvoeging van arbeid en grondstoffen.
Rente is een vergoeding op geld, daar komt geen arbeid of grondstof bij kijken.
Rente verplicht economieën te groeien, om niet alleen hun aangegane schuld maar daar boven op ook nog de rente te moeten betalen. Een groei ter grote van minimaal de rente is verplicht om het economisch systeem in balans te houden.
Je kan je daarom serieus afvragen of rente verboden zou moeten worden, bij de islam en vroeger ook bij de christenen was rente verboden.
Hoe werkt het huidige geldstelsel/economie.
In het verleden werden producten onderling geruild.
Dat ruilen kende behoorlijke beperkingen, want hoe ruil je nu een koe tegen bijvoorbeeld een fiets. Twee producten met een eigen, aan elkaar afwijkende, waarde zijn lastig te ruilen.
Arbeid is op zich geen product, dus hoe kan je daar een waarde aan hechten, wat betekend dat je arbeid als product lastig kan ruilen.
Is hier een oplossing voor?
Ja, vroeger gebruikten wij goud maar momenteel gebruiken wij daar geld voor.
Geld zelf (biljetten en munten) vertegenwoordigd GEEN waarde meer, het is slechts een hulpmiddel in het ruilen. Munten (en biljetten) werden eerder door goudsmeden,Vorsten en regeringen uitgegeven. Enkele munten waren en zijn Gulden, Florijn, Engelse pond, US Dollar, etc. De munt die momenteel wereldwijd wordt gebruikt is de Amerikaanse Dollar.
Banken zijn opgericht om als beheerder van ruilmiddelen op te treden, in beginsel ging dat redelijk. Sinds de banken zelf geld kunnen creëren gaat het helemaal fout. Vroeger leende een bank dat bedrag uit wat hij van spaarders had ontvangen, nu hoeft de bank nog maar 3% van zijn totale ingelegde vermogen als waarde aan te houden. Dat betekend dat er tegenover die overige 97 % geen tegenwaarde meer is, hier is het vertrouwen van de burger cruciaal. Het bedrag aan ingebrachte spaartegoeden is echter nog wel zo groot dat als wij met zijn alle ons geld van de bank halen deze per direct failliet is.
Geld heeft alleen waarde zolang wij daar vertrouwen in hebben.
Het geld systeem wat nu gebruikt wordt loopt op zijn eind, een wisseling van wereldmunt ligt dan ook voor de hand. Om de +/- 80 jaar wisselt die wereldmunt, Nederland had de Gulden als wereldmunt. Die Gulden werd weer vervangen door de Engelse Pond. De wereldmunt is een bevestiging van de macht van het land die de munt uitgeeft.
Het huidige waardestelsel (ruilmiddelen) kent vele varianten, naast geld zijn er bijvoorbeeld aandelen, edelmetalen en Crypto als o.a. de Bitcoin. Er zijn momenteel zelfs plannen om een gezamenlijke Crypto wereldmunt uit te brengen onder de naam Central Bank Digital Currency (CDBC). Onthoud echter dat dit ook een munt zonder onderliggende waarde is, dus in zichzelf heeft de digitale munt geen enkele waarde. Sterker nog, de CBDC bestaat niet eens in de werkelijke materiële wereld, het is een digitaal voorkomen.
Het vervelende is dat de huidige machthebbers er, door middel van banken, een op schulden gebaseerde economie van hebben gemaakt. De schuld van de een is het vermogen van de ander. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank (ECB) veel te veel geld in omloop gebracht, want hoe meer geld in omloop des te minder de betreffende munt nog waard is.
De Euro van nu is nog maar een fractie waard van de gulden die wij voor 2000 hadden.
Die waarde vermindering noemen wij ook wel inflatie en wordt veroorzaakt door centrale banken die doorlopend veel teveel geld in omloop brengen.
De vraag kan gesteld worden, wat is die Euro nu überhaupt nog waard?
Om die waarde te bepalen moet je kijken welke waarden aan de Euro kunnen worden toegekend. Met alle deelnemers aan de Euro munt samen zal er een tegenwaarde moeten zijn, anders is die munt voor andere landen buiten de Euro landen waardeloos.
Dus tegen over de uitgegeven Euro horen bezittingen te staan, vroeger was dat heel duidelijk goud. Nadat de wereldmunt en de anderen munten werden losgekoppeld van het goud, is er gezocht naar een waarde bepaling die aan de munten, zoals Euro, gekoppeld kan worden. Momenteel zijn de schulden die landen aangaan en uitgeven (obligaties) de waarde basis voor de Euro. Mensen en bedrijven kopen dus van hun geld schulden van regeringen om daar jaarlijks een procentuele geld vergoeding voor te ontvangen. Indirect staan mensen en bedrijven dus garant voor de munten (waarde) die in omloop zijn. De waarde van een land wordt o.a. bepaald aan de verdiensten die door mensen en bedrijven in dat land gemaakt kunnen worden. De manier waar dat op berekend wordt noemt men dan een model, deze modellen zijn door mensen bedacht om snel gerealiseerde resultaten te kunnen narekenen. Nieuw is dat men ook modellen o.a. gebruikt om toekomstige verdiensten van een land te berekenen. Die modellen hebben veel minpunten waaronder het feit dat enerzijds de gegevens (variabelen) die ingevoerd worden niet altijd vergelijkbaar zijn en anderzijds dat men de uitkomst moet verklaren (interpreteren).
Is een model dan waardeloos?
Ja en Nee, als men een model als richtlijn gebruikt en de uitkomsten vergelijkt met behaalde resultaten, dan zijn modellen zinvol. Als men modellen voorspellend wil gebruiken dan zijn de ingevoerde gegevens (variabelen) dominant in de uitkomst van de berekening en kan men afvragen of dat wel tot een juiste uitkomst kan leiden.
Grootste probleem nu en in de toekomst zijn de schulden die landen en hun bevolkingen aan gaan. Hoe hoger die schuld, des te lager de waarde van betreffend land met zijn bevolking.
Onder de Euro vallen verschillende landen met uit een lopende schulden. In hun afspraak van de Euro zijn grenzen aan toegestane schulden gesteld, helaas zijn daar onvoldoende controles en maatregelen tegen. Met het gevolg dat landen zich niet aan afspraken hielden, zodat de Euro vanaf zijn eerste uitgifte alleen maar in waarde is gedaald. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank (ECB), naast wanbeleid, de macht min of meer aan de politiek uit handen gegeven, formeel zou dat niet zo zijn maar de praktijk leert anders. Voor het zogenaamd aanjagen van de economie heeft de ECB de rente jarenlang rond de 0 procent gehouden, waarvan met name private personen en pensioenfondsen de dupe waren.
In Nederland was het zelfs zo dol dat je belasting moest betalen over de rente van het spaargeld wat in de werkelijkheid nul was, maar door de belasting op vier procent werd gesteld. Daar moest een rechter aan te pas komen om dit onrecht op te heffen.
In de laatste vier jaar zijn de schulden wereldwijd enorm toegenomen, zij zijn nu zo toegenomen dat ook grote landen aan de rand van een faillietcement staan. Opvallende daarin is Amerika, zij hebben de wereldmunt en toch staan ook zij nu aan de rand van hetzelfde faillietcement. Wereldwijd vinden er nu snelle veranderingen plaats, naast de enige wereldmunt de Dollar zijn er nu meerdere munten in opkomst, waarbij er andere financieel samenwerkende landen nieuwe groepen (BRICS, Brazilië, Rusland, India, China, Soud Africa) vormen die zelf hun waarde bepalingen zullen gaan doen. De macht van de huidige Amerikaanse wereldmunt is daarmee gebroken en biedt de mogelijkheid andere oplossingen of munten aan te dragen en te gebruiken.
Alle landen bedrijven ook geopolitiek, dat is de (belangen) politiek die over grenzen heen o.a. grondstoffen betreffen. Uit die geopolitiek ontstaan vaak kleine maar ook grote oorlogen. De wereld lijkt af en toe door oorlogen in brand te staan en alle zijn door geopolitiek en of grondstoffen ingegeven. Ideologische of rationele motieven worden vaak als propaganda van een oorlog ingebracht, maar het blijven uitingen van propaganda. De oorlogen van de laatste 50 jaar zijn vaak in naam der democratie gevoerd, de onderliggende oorzaken en argumenten zijn keer op keer op geopolitiek en grondstoffen terug te brengen. Helaas heeft de geopolitiek niet tot een evenwichtige verdeling van grondstoffen geleid, oude, bestaande en nieuwe machten blijven beslag leggen op het overgrote deel van de grondstoffen op onze aarde.
Tekortkomingen van de huidige economie
De grootste tekortkoming is dat er centrale banken zijn, die feitelijk zaken uitvoeren die niet bij een centrale bank thuishoren. Klimaatdoelen en maatregelen om de wereld te verbeteren zijn niet aan een centrale bank, hun mandaat omvat alleen prijsstabiliteit te garanderen.
De presidenten van de Europese Centrale Bank de ECB en van DE Nederlandse Bank doen uitspraken over klimaatdoelen, hypotheken en doelen die via de Verenigde Naties zijn afgesproken, die niet tot hun mandaat en competenties behoren. Wat je persoonlijke opvatting over die doelen en ideologieën ook zijn, duidelijk is dat het niet onder de bevoegdheden van centrale banken thuishoort. Als wij hen op hun mandaat beoordelen doen zij het zeer slecht, in het bedrijfsleven zou je, voor het niet realiseren van je doelen, ontslagen worden.
Ook die schulden economie is een verkeerd gekozen pad, waar maar heel moeilijk van terug gekomen kan worden. Verder zou je vragen kunnen stellen over de globalisering die plaatsvind en nog steeds nagestreefd wordt, Het profijt van globalisering komt alleen te goed aan de Internationale Bedrijven die wereldwijd hun netwerk hebben, zij kunnen schuiven met winsten en zodoende belastingen oneigenlijk ontwijken. Bekend is dat met name die grote ondernemingen nauwelijks belastingen afdragen in landen waar geproduceerd dan wel diensten geleverd worden, zodat het parasieten van de maatschappij worden.
Het streven naar een globale centraal beheerde munt (CBDC) is niet in het belang van de burgers, de uitvoerders van het project kunnen nauwelijks argumenten aanreiken waarom zo’n centraal beheerde munt noodzakelijk zou zijn, anders dan dat de controle van de mensheid op het gebruik van hun eigen verworven inkomen enorm zal toenemen.
Economische in een storting van de huidige schulden economie.
Wat zijn oplossingen voor de huidige en toekomstige problemen.