Burgerbedrog

Google zegt in een rechtszaak dat het zich niet aan privacywetten hoeft te houden, omdat het zijn diensten vanuit Amerikaanse jurisdictie uitvoert.

Je wordt er onderhand moedeloos van, is het de ene niet die de privacy van burgers schendt dan is het wel weer een ander die het doet. Het bedrijf Google is onderhand een paria in onze maatschappij. Waar zij als monopolist de brutaliteit vandaan halen om eerst geen belastingen te willen afdragen en dan nu openlijk verklaren dat zij de privacy van mensen kunnen schenden. Het is helaas zo dat overheden over de hele wereld de privacy van haar burgers schendt, dat verwachten wij van communistische of islamitische landen. Niets is minder waar, de westerse landen bespioneren hun eigen burgers naar hartenlust. Wanneer worden wij van deze inbreuk nu eens eindelijk verlost?

TrueCryptEr is op kort termijn geen oplossing voor, op langere termijn kan het wel opgelost worden door alle communicatie te encrypteren. Als alle communicatie versleuteld is dan heeft het opvangen daarvan weinig nut. Probleem is weer, welk protocol is in staat en niet in handen van de huidige overheden om data realtime te versleutelen. Belangrijk is dat er geen Amerikaans bedrijf of organisatie bij betrokken is, de Amerikaanse wet voorziet er in dat de overheid altijd de versleuteling moet kunnen omzeilen. Met name de bedrijven, Google, Apple, Microsoft, Oracle etc. eigenlijk alle grotere IT ondernemingen zijn dus uitgesloten, de oplossing dient dus van een samenwerkingsgroep of universiteit te komen.

Zelf kunt u ook aanvangen door lokaal op uw computers de voor u belangrijke data te versleutelen, zelf gebruik ik TrueCrypt waarvan ik helaas ook niet honderd procent zeker weet of daar geen superkey in versleuteld zit, maar het is een start. Een ander probleem is vaak de te eenvoudige wachtwoorden van gebruikers, MOEDER, ADMIN en KLAAS zijn bijvoorbeeld nu niet direct de beste wachtwoorden die er te bedenken zijn. Gebruik een programma als Keepass (Freeware), niet alleen kan daarin uw wachtwoorden beveiligd worden opgeslagen maar het programma genereert ook wachtwoorden die moeilijk te kraken zijn.

Laten wij een voorbeeld nemen aan IJsland een land waar privacy hoog in het vaandel staat en waar de regering actief zorg draagt voor het handhaven daarvan.